Dagens pass i skogen

Som jag skrev tidigare så låg fokus idag på en lång,låg och avslappnad häst som äntligen skulle få trava och galoppera lite.

Tyvärr så var det jägare ute som sköt skott stup i kvarten vilket gjorde att lilleman spände sig en hel del, och när det är sådana yttre omständigheter som spökar så är det ju svårare för mig som ryttare att påverka.
Så det blev en hel del skritt för att försöka få honom att slappna av och sedan skippade vi traven och gav oss på galoppen istället. Han är väldigt svår att på påverka i trav när han blir spänd och då är alltid det bästa att galoppera en stund och sen ta tag i traven. Så så fick det bli idag.
Han var väldigt glad och fräsch i galoppen. Men han hade svårt att balansera sig i höger och även svårt att vara helt rak i kroppen då han hela tiden bytte över till vänster istället. Men efter lite hjälp så gick han ändå helt ok. 

Förmodligen är det en kombination av att han är svag och omusklad och att han har lite låsningar som sitter. Tur att han snart ska kollas av equiterapeut!

I det stora hela känns han iallafall otroligt fräsch och imorgon hoppas vi att jägarna stannar inne så att jag kan få en något mer harmonisk häst!

Allmänt | | Kommentera |

Dagen efter vila

Som ni kanske har förstått så vilade Lilleman helt igår, gick bara i hage och jag var inte i stallet. 
Hur lägger jag då upp ett pass dagen efter vila?
 
Rent generellt så har jag alltid haft som princip att endast rida ett ganska långt lösgörande pass dagen efter vila (när jag tävlade som mest), med fokus på att stretcha ut musklerna i lång och låg form i både trav och galopp och gymnastisera igenom kroppen  (och såklart mycket skritt). Dels för att ge hästen en chans att komma igång om den eventuellt stelnat till i musklerna under vilodagen, men också för att ge bäst förutsättningar för passen som väntar, som då ofta är tuffare och mer utmanande.
 
I dagsläget är ju Lilleman inte så pass igång att jag kan genomföra ett helt lösgörande pass med så pass mycket trav och galopp som jag tycker krävs för att jobba igenom hans stora kropp. Därför kommer dagens pass bestå av MINST 25 min framskrittning och skrittjobb innan trav och galopp kommer på tal. Fokus ligger på att han ska skritta på väldigt aktivt fram till handen, med ett vilande steg för att han ska jobba ordentligt med rump- och ryggmuskler. När han känns fin i skritten kommer samma jobb göras i trav ca 5 min, med exakt samma fokus: en aktiv trav med ett vilande steg där han avslappnat gymnastiserar rump- och ryggmuskler och ger ett ärligt och jämt stöd i handen. 
Det är SÅ viktigt att han inte spänner sig i detta arbetet, för då kommer han sänka ryggen och gå med spänd och hög nacke som jag i sin tur vet leder till att han får ont i ryggen och hovlederna fram- om det händer för mycket. Alltså blir han minsta lilla spänd- tillbaka till skrittarbetet, gör om och gör rätt.
 
Om han känns fin i skritt och travarbetet kommer jag att ta någon minut galopp, då i lätt sitts, med lätt buren hand och såklart med fokus, åter igen på att han aktivt, men med ett vilande steg gymnastiserar rum- och ryggmuskler i en lång och låg form och med ett bra stöd i handen så att han inte faller ner på bogarna, eller spänner sig och sänker ryggen.
 
Det är så OTROLIGT viktigt för mig att detta grundläggande arbetet under igångsättningen blir bra (perfekt), för att jag vet att det kommer lägga grunden till hur länge han kommer hålla för aktiv ridning och det vill jag såklart ska vara så länge som bara möjligt.
Min stjärna♥ 
 
Drömmen hade varit detta igen..
Visste ni att med denna videon var vi med och tävlade om att vara med i en talangsatsning för unga ryttare som sträkte sig över hela landet och hade hur många sökare som helst. Vi blev uttagna som en av de sex bästa men tyvärr fick vi sedan inte en av de fyra platserna. Ganska häftigt ändå! 
 
 
Lilleman | | Kommentera |

Tack fredag

Nu tackar jag denna härliga fredag för allt och checkar snart ut. 
Jag är så jäkla trött efter en intensiv vecka så det ska bli skönt att gå och lägga sig med vetskapen om att ingen klocka kommer ringa tidigt imorgon. 
Dock har jag en hel del saker att göra ändå imorgon, men förutom lite plugg så är det bara roliga och mysiga saker, men mer om det då!
 
Jag hoppas att ni har haft en fantastisk dag♥ kram
 
Allmänt | | Kommentera |
Upp