Ny vecka och hovproblem

Hej på er!
Måndag, ny vecka och denna veckan börjar skolan igen, men än har jag "sommarlov" fram till onsdag faktiskt. Skönt!
 
Jag börajde min dag med jobb följt av stallet där jag red ut Lilleman i knappt en timme. Vi joggade bara lite lätt då han vilade igår och tyvärr kommer få vila imorgon också. Men vi jobbade igenom kroppen i alla gångarter på grusvägarna och skrittade fram och av läääänge. Han kändes lite loj till en början- inte så konstigt dagen efter vila dock, så det la jag ingen vikt vid för när vi hade travat igång blev han suuuuuperfin! Han kändes spänstig och elastisk samtidigt som jag kunde hålla honom i en lägre form för att strecha ut. Härligt!
 
Nu till något annat.. Lillemans hovar har bara på de senaste två dagarna blivit extremt mjuka, "skålade" (han har annars väldigt platt sula och platta hovar) och man kan liksom skrapa bort lite hov med hovkratsen. De har varit lite ojämna i sulan och torra/hårda den senaste tiden men det har jag underhållt bra med olja men nu blev jag superpaff när jag såg dem, och lite orolig såklart.. Kanske kan det bero på att det har varit supertorrt i luften och marken ett bra tag och nu har det plötsligt slagit om till fuktigare väder och mycket regn? Det kanske "chockar" hovarna och för dem ur den normala balansen.
 
Det är säkert ingen större fara men jag som är så otroligt nojjig när det gäller min häst blev orolig så jag har de senaste två timmarna panik-googlat på allt som har med hovtilskott, oljor och teorier att göra, och gjort en lång lista på vad allt kostar, vad det är bra för och vart det finns. Organiseringsfreak? nää
Och känner jag mig själv rätt kommer jag ringa till mitt upplslagsverk och ide-bollplank, aka min bästa mamma för att komma fram till något bra, alternativt att jag avvaktar tills vi har varit hos hovslagaren om en vecka och bara fortsätter smörja, samt skrubba hovarna på in och utsidan och ser vad hovis säger istället.
ÅÅH det är så svårt det här, speciellt när det gäller det absolut viktigaste på hästen- Inga hovar ingen häst.
 

Detta är en av sakerna som står på min lista. Har ni någon erfarenhet av det eller något annat som ni testat och som har funkat? Tell me!
 

8804225548318_1195693_12494_jpg.jpg

Allmänt, Lilleman | | En kommentar |

Back to normal

Efter en veckas mer eller mindre ledigt som har bestått av miniutflykter med min kärlek och tiotals timmar i stallet så är det nu tillbaka till verkligheten imorgon och jobb som gäller. Jag har en visning imorgon och under den tiden jag inte har spekulanter ska jag försöka få ner alla inlägg som cirkulerar i mitt huvud hela tiden!
Har såååå mycket ideer och tankar som jag tänker att "dethär blir ett svinbra blogginlägg" sedan glömmer jag skriva det eller så kommer något emellan. Men jag tycker det är så otroligt roligt att blogga så jag ska verkligen försöka att strukturera upp det så att jag får mer tid till det. Har ju som sagt en hel del idéer som jag vill få till verklighet!

Sålänge får ni en bild från vad jag mötte imorse i stallet. Hur söt är han inte?!


Allmänt | | Kommentera |

Måndagens killerträning

ÄNTLIGEN kan jag sätta mig ner och skriva om måndagens träning.
 
Ska jag vara helt ärlig så var jag nästan lite nervös innan, för eftersom att han stannade i karlskrova och jag trillade av så var jag liksom "rädd" att han skulle ha tappat gnistan, och det hade jag aldrig orkat med. Men jag var ändå taggad såklart!
 
Vi pratade hur som helst igenom hela senariot från tävlingen och jag förklarade vad som hände, och när vi hade analyserat igenom det så insåg vi att SÅ farligt var det inte. Det är klart att han vart lite nervös och ängslig, men det är ju okej när man inte har varit ute och tävlat på så länge och hade jag inte trillat av så hade situationen sett helt annorlunda ut och vi hade med största sannolikhet hoppat vidare. Det blev ett missförstånd helt enkelt, det var större ytor än vad vi ridit på i sommar och jag kan har blivit lite för passiv på den biten. Ser man tillbaka på sommaren i helhet så har den ju varit FANTASTISK. Han har inte varit i en bom eller ens funderat på att inte hoppa. Så att lägga för stor vikt på ETT stopp är ju bara dumt, sålänge han visar glädje och det gör han ju.
 
Och så till träningen då. JÄKLAR vad fin han var från start. Han var kvick och aktiv i steget, kändes lösgjord och liksidig. Bra utgångsläge helt enkelt.
Vi började med att rida över upphöjda cavaletti på böjt spår. Han blir så fin av det arbetet, han riktigt rundar sig över ryggen, öppnar upp fronten och travar på som aldrig förr. Ska definitivt lägga in det mer i vardagsarbetet!
 
Därefter började vi rulla på lite småhinder+ studs och även där var han superfin! Jag tappade yttersidan någon gång men annars red jag bra också! Här släppte min oro om att han inte skulle vilja och det var verkligen så jäkla kul.
 
Därefter hoppade vi igenom lite olika linjer, trekombination, studs och så tog vi alltid cavalettina innan vi kom på övningarna, för att få honom alert och "med". Det funkade väldigt bra och han visste precis vad som gällde efter bommarna, Galopp direkt och full fart frammåt ;) Mitt lilla energiknippe!
 
Vi avslutade sedan med att knyta ihop alla övningar till en bana och även där var han KLOCKREN. Hoppade väldigt runt och fint och var kvick och alert och flög igenom trekombinationen. Han har ju hoppat det en miljon gånger typ, men kombinationer är något som verkligen ger kvitto på om han är fräsch, för är det minsta lilla som han känner av så stannar han på B- hindret för att det blir för jobbigt att ta sig upp. men det fanns inte en tendens till det utan han var otroligt fräsch!
Så efter den rundan blev det massa klappar på halsen och avtravning. Ingen ide att nöta när allt stämmer.
 
Jag börjar bli nöjdare och nöjdare med min egen ridning nu med. Jag har verkligen övat och tragglat, och tänker på hur min hållning och blick är konstant, både på hästryggen och till vardag och det har verkligen gett resultat. Överliv och blick gör så mycket större skillnad än vad man tror, och bara man rättar till det så kommer mycket annat "på köpet"
 
Så vi får se hur mycket tävlande det blir framöver, vi kanske börjar med någon pay and jump! Oavsett vad så ska jag bli bäst på att rida iallafall, för att vara bäst förberedd inför nästa egna häst eller nästa häst jag tränar och tävlar åt någon. Det gäller att alltid ligga steget före och göra sitt yttersta och bästa av det man har!
 
Så nöjd med träningen iallafall!
 
 
Allmänt, Lilleman | | Kommentera |
Upp